Eπανιέλ Μπρετόν: Χαρακτήρας-Ταμπεραμέντο-Εξυπνάδα

Αξιολόγηση Χρήστη: 1 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Eπανιέλ   Μπρετόν : Χαρακτήρας – Ταμπεραμέντο – Εξυπνάδα

 

Γι’ αυτό το θέμα έχουν γραφεί πάρα πολλά σε πολλά βιβλία καταλήγοντας σε ατέλειωτα και διαφορετικά συμπεράσματα.

 

Ας αρχίσουμε από τις αρχές που διέπουν την συγκατοίκηση ενός επανιέλ μπρετόν με τον ιδιοκτήτη του και την οικογένειά του δηλαδή σε ένα περιβάλλον συνεχούς επαφής και ψυχολογικής έκφρασης.

 

Γενικά η ψυχολογία του σκύλου είναι περίπλοκη.  Με την πάροδο του χρόνου η συμπεριφορά του επανιέλ μπρετόν αλλάζει στο περιβάλλον όπου βρίσκεται λόγω των εμπειριών που αποκτά και την υπακοή που πρέπει να επιδείξει στους κανόνες της συγκατοίκησης.

 

Το ένστικτο του επανιέλ μπρετόν να κυνηγά, να πάρει ένα κουτάβι μια παντόφλα σας στο στόμα του και να την κουνά δεξιά – αριστερά, να ξύνει το πάτωμα στο σπιτάκι του όπου θα κοιμηθεί, το ένστικτο να σας φυλάει  από ανεπιθύμητους επισκέπτες κτλ και ιδιαίτερα το κυνηγετικό επανιέλ μπρετόν με την ικανότητά του να διασχίζει με ζικ – ζακ τον κυνηγότοπο ή το τερρέν σε αγώνες  κυνηγετικών ικανοτήτων με φυσικότητα και άνεση, χωρίς εκπαίδευση, αλλά λόγω κληρονομικότητας της συμπεριφοράς είναι κάτι το ξεχωριστό. Αυτό είναι το κυνηγετικό πνεύμα. Αν αυτό υπάρχει δηλαδή είναι κληρονομικό στο συγκεκριμένο επανιέλ μπρετόν τότε πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία τόσο για το ίδιο το σκυλί όσο και για τον ιδιοκτήτη  του.

 

Εξυπνάδα, ταμπεραμέντο και χαρακτήρας … είναι πράγματι κατά κάποιο τρόπο αφηρημένες έννοιες.

 

Είναι ο συνδυασμός αυτών των εννοιών που συνθέτουν την συμπεριφορά ενός επανιέλ μπρετόν. Για τον καθηγητή QUINNEC, το ένστικτο είναι  η ικανότητα της αντίδρασης μέσω αντανακλαστικών.  Συνεπώς, θάπρεπε κάποιος να συμπεράνει ότι το «καλά σκεπτόμενο» σκυλί ή το σκυλί που μαθαίνει εύκολα δεν είναι άλλο παρά μόνο αυτό που έχει σαν βάση την εξυπνάδα;  Με κάποια επιφύλαξη είναι προτιμότερο να συμπεράνουμε ότι είναι το αποτέλεσμα της  αλληλεπίδρασης μεταξύ συγκάτοικου και ενός επανιέλ μπρετόν που είναι απλώς ιδιοκτησία κάποιου καθώς επίσης και από το σημείο που αρχίζει και τελειώνει η συμπεριφορά ενός επανιέλ μπρετόν όταν εκφράζει την θέληση του ή όταν εκφράζει αυτά που έμαθε.

 

Όλα αρχίζουν με τις αισθήσεις και όλα τα μηνύματα καταλήγουν στον εγκέφαλο ο οποίος είναι το κέντρο των στρατηγικών επιχειρήσεων διαμέσου των σκέψεων, της ανάλυσης και της διορατικότητας με στόχο την επιλογή της κατάλληλης αντίδρασης. Η επιλογή είναι αποτέλεσμα εν μέρει του ενστίκτου αλλά η τελική εφαρμογή εξαρτάται από την εξυπνάδα του ζώου.

 

Στο σπίτι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και να αξιολογήσουμε το επίπεδο του σκύλου μας παρατηρώντας το, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε ένα «σκεπτόμενο σκύλο».

 

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίδουμε στο βλέμμα του επανιέλ μπρετόν. Αυτή η έκφραση την οποία ο καθηγητής TRIQUET συνοψίζει ως : «Μια διακήρυξη των χαρακτηριστικών του σκύλου : καλοσύνη, ευγένεια, ενεργητικότητα,  αρχοντιά, ζωντάνια». Το «ξύπνημα» της ματιάς με κάποια ενέργεια μας είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένο με το ανασήκωμα των αυτιών, είναι μια ενέργεια διανοητικής ισορροπίας η οποία είναι ευθέως συνδεδεμένη με την εξυπνάδα.

 

Σε έκθεση μορφολογίας ο κριτής για να επιλέξει το καλύτερο επανιέλ μπρετόν θα πρέπει να απορρίψει όλους τους άλλους διαγωνιζόμενους οι οποίοι είναι διανοητικά κατώτεροι, έστω και αν είναι λίγο ομορφότεροι. Όλοι όσοι ψάχνουν ένα επανιέλ μπρετόν πρέπει να αξιολογήσουν τα διάφορα φυσικά και διανοητικά επίπεδα των σκύλων που έχει ενώπιον του και να υπολογίσουν πόσο αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στο αληθινό τερρέν : στο κυνήγι.

 

Οι παρατηρήσεις  και η ανάλυση  στις ενέργειες ενός σκύλου φανερώνουν το ταμπεραμέντο του και την αποφασιστικότητα του όταν είναι σε πλήρη δράση. Το μπρετόν που ελέγχει τις παρορμήσεις του, όπως το πάθος και την επιθυμία του για να κάνει κάτι, δείχνει ένα σκύλο ο οποίος είναι κυρίαρχος των νεύρων του και αυτό θα πρέπει να ευχαριστεί τον ιδιοκτήτη του.

 

Τέτοια συμπεριφορά, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο, αποκαλύπτει μια ελεγχόμενη επιθυμία να συμμετάσχει και να συνεργαστεί  στο κυνήγι όχι ως αντικείμενο αλλά ως συμπαίκτης. Τέτοια συμπεριφορά είναι επίδειξη εξυπνάδας  και όχι «συναισθηματική λογική».  Η συμπεριφορά αυτή, δηλαδή η διανοητική ισορροπία, είναι το ζητούμενο για όλους : ερασιτέχνες, εκτροφείς, κυναγωγούς και κυνηγούς για την χρήση του μπρετόν σε όλες τις δοκιμασίες είτε αυτές είναι στο κυνήγι ή στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων.

 

Όταν γνωρίσει κάποιος το επανιέλ μπρετόν τότε το έχει συνεχώς  στο μυαλό του είτε ως πραγματικό φίλο είτε ως συνεργάτη στο κυνήγι είτε συμπαίκτη στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων.

 

Εύχομαι οι κυρίες που οι σύζυγοι τους έχουν επανιέλ μπρετόν να δείχνουν κατανόηση !

 

Πέτρος Α. Μιχαήλ

Πρόεδρος του Ο.Ε.Μ.Κ.

©2019 Epagneul Breton de Chypre. All Rights Reserved. Developed by OnlineTraders.eu

Search