Κυνηγώντας την βελουδομάτα με Επανιέλ Μπρετόν

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Kυνηγώντας  την βελουδομάτα με Επανιέλ Μπρετόν

 

«Όλα τα σκυλιά, κυνηγάνε την μπεκάτσα, το καθένα με τον τρόπο του. Ένα σκυλί δεν γεννιέται μπεκατσόσκυλο.  Γίνεται σιγά – σιγά βάσει των κληρονομικών στοιχείων της ράτσας, τις ατομικές του ικανότητες … κι εκείνες του αφέντη του. Όλα θα σηκώσουν λίγο πολύ μπεκάτσες, ΜΟΝΑΧΑ ΠΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΕΙΝ’ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ  ΤΟΥΦΕΚΙΣΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ   ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ».

 

                                                                                               Απόσπασμα από το βιβλίο του

        Daniel Raffejeaud «Τα μυστικά ενός  μπεκατσόσκυλου»

 

Το κυνήγι της μπεκάτσας απαιτεί ένα δυνατό σκυλί διεισδυτικό στην πυκνή βλάστηση, ευκίνητο και έξυπνο σκυλί για να εντοπίσει και να μπλοκκάρει το πανέξυπνο  και ευέλικτο αυτό θήραμα.  Το σκυλί αυτό είναι το επανιέλ μπρετόν.

 

Το Επανιέλ Μπρετόν είναι μια φυλή με πολλά πλεονεκτήματα αλλά το κυριότερο του είναι ότι διαθέτει ένα συμπαγές, μετρίου μεγέθους σώμα μέσα στο οποίο υπάρχει τεράστια σωματική και ψυχική δύναμη.

 

Το επανιέλ μπρετόν κυριολεκτικά καλπάζει έξω στη φύση προς αναζήτηση θηράματος αλλά όταν βρεθεί μπροστά του πυκνή βλάστηση τότε δεν έχει κανένα απολύτως δισταγμό να ψάξει μέσα σ΄αυτή για να βρει την βελουδομμάτα.

 

Μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε την αυτοπεποίθησή του, το πάθος του, την αντοχή του σε όλα τα εδάφη και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, τα μεγάλης εμβέλειας αντανακλαστικά του και πάνω απ’ όλα την άψογη συνεργασία του με τον κυναγωγό του εφ’ όσον βέβαια έχει δεχθεί την δέουσα εκπαίδευση. Δικαιολογημένα οι γνώστες της φυλής αυτής το χαρακτηρίζουν πολλές φορές το «HUMMER» των σκύλων φέρμας αφού δεν υπάρχει βιότοπος που να μην μπορεί να τον ψάξει.

 

Πολλοί έμπειροι κυνηγοί της μπεκάτσας στην Κύπρο περιγράφουν με ιδιαίτερο θαυμασμό  τις «πανουργίες» που μπορεί να κάνει το θήραμα αυτό τόσο πριν φερμαριστεί όσο και τον τρόπο διαφυγής του. Όσοι γνωρίζουν καλά την συμπεριφορά αυτού του θηράματος ξέρουν ότι η μπεκάτσα προτού αποφασίσει που θα κρυφτεί γυροφέρνει σε γειτονικούς θάμνους, κάτω από τα πεύκα και κοντά σε ρυάκια  σκαλίζοντας με το ράμφος της για να βρει τροφή αλλά και για να μπερδέψει τα σκυλιά που θα την ψάξουν και ταυτόχρονα με τον θόρυβο που θα κάνουν να της δοθεί χρόνος να προγραμματίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την δαιδαλώδη και «μεθυσμένη» διαφυγή της κατά την οποία σχεδόν πάντοτε είναι μέσα από δέντρα τα οποία προσπαθεί να «βάλει» μεταξύ αυτής και του κυνηγού ούτως ώστε να μην έχει καθαρό πεδίο βολής και ορατότητας όταν θα την τουφεκίσει.

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε σκυλιά να πηγαινοέρχονται στα ίδια σημεία που υπάρχουν αναθυμιάσεις αλλά να μην μπορούν να την εντοπίσουν και μετά να βλέπουμε να απογειώνεται σαν ελικόπτερο και πετώντας, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, χαμηλά να προσπαθεί με ελιγμούς που θα τους ζήλευε και ο Νουρέγιεφ να διαφύγει την σκόπευση του μπεκατσοκυνηγού.

 

Γι’ αυτό για τον εντοπισμό της χρειαζόμαστε ένα σκυλί έξυπνο το οποίο δεν θα «μεθύσει» από τις αναθυμιάσεις που υπάρχουν στο έδαφος αλλά θα επεκτείνει την έρευνα του και πέραν από αυτές.  Το σκυλί αυτό είναι το επανιέλ μπρετόν διότι όπου χρειάζεται μπορεί να κατεβάσει την μύτη του στιγμιαία στο έδαφος για να ξεδιαλύνει τις αναθυμιάσεις και μετά έχοντας την μύτη του ψηλά στον αέρα να «μπει» στην αναθυμίαση και να φερμάρει την μπεκάτσα στο σημείο που βρίσκεται μπλοκάροντάς την και περιμένοντας το αφεντικό του να την τουφεκίσει.

 

Το ελαφρύ τρίχωμα του, η συμπαγής κατασκευή του σε συνδυασμό με την μεγάλη δύναμη και το πάθος που διαθέτει του επιτρέπει να διεμβολίζει κυριολεκτικά στην πυκνή  βλάστηση εξερευνώντας έτσι σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία εξεύρεσης της βασίλισσας του δάσους. Δεν διστάζει καθόλου στο πυκνό  (σπαλαθιές αγριοτριανταφυλιές, κονναριές κ.τ.λ.) αλλά αντιθέτως το πείσμα του για εντοπισμό του «αντιπάλου» εξωτερικεύεται σε όλο του το μεγαλείο.

 

Αν το επανιέλ μπρετόν μπει σε αναθυμιάσεις  της μπεκάτσας  τότε επιταχύνει το ρυθμό της έρευνάς του και έχοντας το κεφάλι ψηλά σαν ραντάρ προσπαθεί να εντοπίσει  το συντομότερο δυνατό την ναζιάρα βελουδομμάτα και να την φερμάρει μπλοκκάροντάς την.

 

Το επανιέλ μπρετόν χαρακτηρίζεται δίκαια το σκυλί για όλες τις δουλειές και μία από αυτές είναι η άνεση για απόρτ τόσο από το έδαφος όσο και από το νερό. Η ικανότητα του αυτή είναι κατά κανόνα φυσική και αυθόρμητη σαν μία αυτονόητη κληρονομιά. Κατά την επαναφορά του θηράματος το επανιέλ μπρετόν δείχνει μια ιδιαίτερη ικανοποίηση και περηφάνια την οποία δηλώνουν απερίφραστα το προτεταμένο στήθος του αλλά και τα σπινθηροβόλα μάτια του θέλοντας να μας δώσει την υπέρτατη ικανοποίηση.

 

Όταν αποφασίσει κάποιος να πάρει στα χέρια του ένα επανιέλ μπρετόν θα πρέπει πρώτα να το κερδίσει με την αγάπη του την οποία αν είναι ειλικρινής θα την αντιληφθεί γρήγορα γιατί είναι μια φυλή ευαίσθητη και πανέξυπνη.  Δεν χρειάζεται βιαιότητα στην εκπαίδευσή του γιατί αυτό θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.  Αυτό που απαιτείται είναι αγάπη, τρυφερότητα και υπομονή και να είστε σίγουροι ότι στο τέλος θα έχετε ένα άξιο συνεργάτη στην εξεύρεση της σαγηνευτικής βελουδομμάτας και ένα καλό φίλο για εσάς και την οικογένειά σας τον οποίο δεν θα μπορείτε να τον αποχωριστείτε ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

 

 Πέτρος Α. Μιχαήλ

Πρόεδρος Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Κύπρου

©2019 Epagneul Breton de Chypre. All Rights Reserved. Developed by OnlineTraders.eu

Search