Επανιέλ Μπρετόν vs Μπεκάτσα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Επανιέλ Μπρετόν vs Μπεκάτσας

Για να  «νικήσεις» ένα αντίπαλο θα πρέπει πρώτα απ’ όλα  να γνωρίζεις άριστα τις ιδιότητες του, τις συνήθειες και οτιδήποτε άλλο  που αφορά την ύπαρξη του στο περιβάλλον που ζει και κινείται.

 Γι’ αυτό πριν απαριθμήσουμε  τα πλεονεκτήματα του επανιέλ μπρετόν στο κυνήγι της βελουδομάτας θα πρέπει να γνωρίσουμε  τον «αντίπαλό» μας.

ΜΠΕΚΑΤΣΑ: Scholopax rusticola

Τάξη: Charadriformes

Οικογένεια:Scolopacidae

 Γένος:Scolopax

Είδος: Rusticola

Διαστάσεις:

Μήκος σώματος: 33-35cm

Άνοιγμα φτερών: 56-60 cm

Βάρος αρσενικού: 250-434gr

Βάρος Θηλυκού:205-420gr

Αναπαράγεται στην Κεντρική, Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Βόρεια και Ανατολική Ασία, ενώ ξεχειμωνιάζει στη Δυτική και Νότια Ευρώπη και τη Νότια και Δυτική Ασία.

ΒΙΟΤΟΠΟΣ

Είδος  αποδημητικό (κυρίως). Αναπαράγεται σε μεγάλα δάση με έντονα  αναπτυγμένη βλάστηση στον υπόροφο. Φωλιάζει στο έδαφος, σε φωλιά που είναι στρωμένη με φύλλα  και βρίσκεται καλά κρυμμένη ανάμεσα στη βλάστηση. Τη φωλιά  κατασκευάζει το θηλυκό, το οποίο γεννάει μια φορά  το χρόνο 3-5 αυγά χρώματος ανοιχτού καφεκίτρινου με σκοτεινές κηλίδες. Η επώαση γίνεται από το θηλυκό και διαρκεί 21-24 ημέρες. Οι νεοσσοί τρέφονται μόνο από το θηλυκό και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 15-20 ημέρες. Τη συναντάμε σε μια μεγάλη ποικιλία δασικών οικοσυστημάτων και σε θαμνότοπους.

ΤΡΟΦΗ

Τρέφεται με σκουλήκια και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια  του εδάφους ή βυθίζοντας  το ράμφος της σε υγρό και μαλακό έδαφος.

ΚΥΝΗΓΙ

Από τα πλέον περιζήτητα θηράματα.

Για το κυνήγι της είναι απαραίτητη η περιουσία  ενός καλά  εκπαιδευμένου και έμπειρου κυνηγετικού σκύλου δείκτη, ο οποίος  θα την αναζητήσει στα πιο πυκνά  τμήματα  του δάσους και θα την ακολουθήσει όταν θα αποφασίσει να περπατήσει για να το αποφύγει.

Επειδή κυνηγιέται κυρίως σε πυκνά τμήματα δάσους, χρησιμοποιούμε κοντόκαννο όπλο με «ανοιχτά» τσοκ και φυσίγγια   με μάλλινη τάπα ή διασπορέα και σκάγια Νο 8-9.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

Ράμφος, μαύρες  λωρίδες στο κεφάλι

Μεγάλο ράμφος μεγαλύτερο από το διπλάσιο μήκος του κεφαλιού. Μαύρες λωρίδες στο κεφάλι, κάθετα προς το ράμφος.

Το επανιέλ μπρετόν λόγω της συμπαγούς  κατασκευής  του, του αστείρευτου  πάθους του, του ελαφρού τριχώματός του το καθιστά ιδανικό να διεισδύει και στα πιο πυκνά και δύσβατα μέρη του κυνηγότοπου όπου πιθανόν να κρύβεται η βελουδομάτα και να την φερμάρει με αξιοζήλευτη σταθερότητα  και αποφασιστικότητα δίνοντας  έτσι την ευκαιρία  στον κυνηγό να πλησιάσει για να την τουφεκκίσει.

Όλοι θα  έχουμε δει αρκετές φορές κάποιο σκυλί από άλλη φυλή να έχει πάθος να ξετρυπώσει την μπεκάτσα αλλά λόγω των αγκαθιών που τρυπάνε το δέρμα του  διότι δεν υπάρχει χώρος να τρυπώσει τραβιέται πίσω και μας κοιτάζει στα μάτια δηλώνοντάς ταυτόχρονα την αδυναμία του.

Τέτοιο πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ ο κυνηγός  που έχει συνεργάτη ένα επανιέλ μπρετόν. Το επανιέλ μπρετόν με ικανοποίηση και ανωτερότητα  θα φερμάρει την βελουδομάτα και θα αναμένει από τον κυνηγό να φανεί αντάξιος των περιστάσεων σημαδεύοντας  σωστά  το «ελικόπτερο» που θα ξεπεταχτεί μπροστά του.

Οι κοφτοί και απρόβλεπτοι ελιγμοί της βελουδομάτας στα αρχικά στάδια  του πετάγματος  της  προσομοιάζουν με τους ελιγμούς ενός ελικοπτέρου γι’ αυτό και ο κυνηγός θα πρέπει να είναι υπομονετικός  για να τουφεκκίσει την κατάλληλη στιγμή. Ποια είναι αυτή; Σίγουρα  δεν υπάρχει κανόνας διότι τα δεδομένα  κάθε φορά  είναι διαφορετικά  αλλά συνήθως  μετά από 20 μέτρα  περίπου η μπεκάτσα αρχίζει να σταθεροποιεί την πορεία  της δίνοντας  μας την  ευκαιρία να την δούμε  μπροστά από το στόχαστρο του όπλου μας. Τότε πατάμε την σκανδάλη.

Όσοι είχαν την ευκαιρία και την τύχη να κυνηγήσουν  σε μπεκατσότοπους  με επανιέλ μπρτόν δηλώνουν ανεπιφύλακτα  ότι δεν υπάρχει ιδανικότερο σκυλί για το κυνήγι της βελουδομάτας.

 

 

Πέτρος Α. Μιχαήλ

Πρόεδρος Ο.Ε.Μ.Κ. 

©2019 Epagneul Breton de Chypre. All Rights Reserved. Developed by OnlineTraders.eu

Search