1. Σκοπός του παρόντα κανονισμού είναι η προώθηση, βελτίωση και ανάδειξη των μπρετόν Κυπριακής εκτροφής ούτως ώστε αυτά που θα διακριθούν στον αγώνα να τύχουν της προσοχής των εκτροφέων αλλά και όσων επιθυμούν να αποκτήσουν σκυλί από αυτή την υπέροχη φυλή.
2. Το Δ.Σ. του Ομίλου κάθε χρόνο την άνοιξη διοργανώνει Αγώνα Κυνηγετικών Ικανοτήτων επονομαζόμενο «Εθνικό Ντέρμπυ».
3. Τα μπετόν που μπορούν να λάβουν μέρος θα πρέπει να είναι Κυπριακής αναπαραγωγής δηλαδή να έχουν γεννηθεί στην Κύπρο και να έχουν πιστοποιητικό καθαροαιμίας εκδοθέν από τον Κυνολογικό Όμιλο Κύπρου.
4. Τα μπρετόν που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος είναι όσα μέχρι τις 31/12 του προηγούμενου έτους της διοργάνωσης του αγώνα δεν έχουν συμπληρώσει το δεύτερο έτος της ηλικίας τους.
5. Το Εθνικό Ντέρμπυ διεξάγεται μόνο στην άγρια πέρδικα και αποτελεί μία μεγάλης σημασίας δοκιμή για την κυνηγετική αξία του νεαρού μπρετόν.
6. Στον νικητή του Εθνικού Ντέρμπυ απονέμεται o τίτλος του C.A.C. και «Πρωταθλητή Ντέρπυ» εφόσον ο κριτής κρίνει ότι το συγκεκριμένο μπρετόν είναι κατάλληλο να πάρει αυτή την διάκριση. Αν ο κριτής κρίνει ότι κανένα από τα διαγωνιζόμενα μπρετόν δεν παρουσιάστηκε σε τέτοιο επίπεδο που να δικαιούται να του απονεμηθεί ο τίτλος τότε μπορεί να μην τον απονείμει.
Ο δεύτερος στην κατάταξη σκύλος και εφόσον ο κριτής κρίνει ότι το αξίζει του απονείμει τον τίτλο του R.C.A.C..
Νοείται ότι αν υπάρχουν περισσότερα του ενός τερραίν τότε ο νικητής κάθε τερραίν που θα διεκδικήσει σε μπαράζ τον τίτλο του C.A.C. και του Πρωταθλητή Ντέρμπυ θα πρέπει να έχει βαθμολογηθεί τουλάχιστον με «Εξαίρετος» στα ανώτατα επίπεδα της αξιολόγησης αυτής και να έχει προταθεί από τον κριτή για την διεκδίκηση του τίτλου.
7. Κάθε σκυλί μπορεί να συμμετάσχει δύο φορές στο Εθνικό Ντέρμπυ εκτός αν έχει κατακτήσει τον τίτλο ή έχει καταλάβει την δεύτερη θέση με R.C.Α.C. οπότε δεν δικαιούται να συμμετάσχει για δεύτερη φορά.
8. Το Δ.Σ. επιλέγει τον χώρο όπου θα διεξαχθεί το Εθνικό Ντέρμπυ και ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι τέτοιος που να δίδεται η ευκαιρία στα διαγωνιζόμενα σκυλιά να αποδείξουν τις κυνηγετικές τους ικανότητες οι οποίες πρέπει να είναι πάντοτε σε αρμονία με το στυλ της ράτσας.
9. Η διάρκεια διαγωνισμού κάθε μπρετόν είναι 10 λεπτά αλλά ο κριτής έχει το δικαίωμα να παρατείνει τον χρόνο αυτό αν αυτό δικαιολογείται από την εξαίρετη απόδοση του διαγωνιζόμενου μπρετόν με στόχο να του δοθεί η ευκαιρία μπροστά στο θήραμα αλλά θα πρέπει αμέσως να το σταματήσει αν πέσει ο ρυθμός του σε σημείο που να αλλοιώνει την εξαίρετη παρουσία του που προηγήθηκε.
10. Ο κριτής έχει την δυνατότητα να επανακαλέσει κάποιο διαγωνιζόμενο μπρετόν το οποίο είχε εξαίρετη διαδρομή αλλά δεν είχε την ευκαιρία μπροστά σε θήραμα και να το κρατήσει μέσα στο τερραίν μέχρι να του δοθεί ευκαιρία εκτός αν πέσει ο ρυθμός του σε σημείο που να αλλοιώνει την εξαίρετη παρουσία του που προηγήθηκε.
Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι:
α. Το στύλ.
β. Πρωτοβουλία και αυτοπεποίθηση.
γ. Αποτελεσματικότητα.
δ. Το ένστικτο της έρευνας.
ε. Το ένστικτο της φέρμας.
στ. Ισορροπία.
α. ΤΟ ΣΤΥΛ
Ο κριτής πρέπει να δίνει ιδιαίτερη σημασία στο στυλ το ποίο αποτελεί την «ταυτότητα» της φυλής.
β. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
Η πρωτοβουλία που επιδεικνύει το διαγωνιζόμενο μπρετόν μέσα στο τερραίν χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης από τον κυναγωγό του είναι μεγάλης σημασίας διότι δείχνει την ωριμότητα, την εξυπνάδα και την αυτοπεποίθηση του γι΄αυτό θα πρέπει να επιβραβεύεται ανάλογα από τον κριτή.
γ. ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ο κριτής κρίνει την επιμονή και το πάθος του σκύλου να ψάχνει για θήραμα χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μεθοδικότητα της έρευνας. Το ψάξιμο για εντοπισμό θηράματος σε πιθανά σημεία θα πρέπει να αξιολογείται θετικά διότι δείχνει την εμπειρία του παρ΄όλο το νεαρό της ηλικίας του.
δ. ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΦΕΡΜΑΣ
Το φερμάρισμα της άγριας πέρδικας στο στυλ της φυλής θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη στην αξιολόγηση.
Τα λάθη εκπαίδευσης, όπως π.χ. η καταδίωξη του θηράματος μετά το ξεπέταγμα και τον πυροβολισμό, εκτός από το εκούσιο ξεσήκωμα του θηράματος δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση του σκύλου.
ε. Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Σε γενικές γραμμές ο κριτής πρέπει να βεβαιωθεί για την ισορροπία του σκύλου ως προς την όλη εικόνα του κατά την διάρκεια της διαδρομής και ειδικά όταν βρεθεί μπροστά σε θήραμα καθώς και ο τρόπος που έψαξε το τερραίν. Ειδικά ο σκύλος δεν πρέπει να δείχνει καμία αντίδραση φόβου στον πυροβολισμό. Κάθε αντίδραση φόβου οδηγεί στον αποκλεισμό.
στ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο εντοπισμός και το φερμάρισμα της άγριας πέρδικας είναι η τελευταία αλλά όχι λιγότερης σημασίας προϋπόθεση για να μπορέσει να βαθμολογηθεί το διαγωνιζόμενο μπρετόν.
Καταστατικό κ.τ.λ
- Εμφανίσεις: 12468