Ταξίδι στην Κύπρο απο Regis Toulet

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Είναι με πολλή ευχαρίστηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου του  Club del I’ Epagneul της Κύπρου να παραστώ ως κριτής στον 6ον Διεθνή διαγωνισμό στην Λευκωσία από τις 8-11/02/2008.

Η Κύπρος αυτό το νησί που βρίσκεται όχι μακριά από τα Λίβανο- Ισραηλινά παράλια παρουσιαζει πολλούς τύπους βλάστησης. Γύρω από την Λευκωσία την πρωτεύουσα, υπάρχει μεγάλη έκταση χωρίς βλάστηση  και είναι πολύ ξηρή φέτος λόγω της ανομβρίας το οποιο είναι μεγάλο πρόβλημα. Δυτικά βρίσκουμε μια οροσειρά με κορυφή το Τρόοδος ακόμα χιονισμένο αυτή την εποχή του χρόνου και όπου οι Κύπριοι έρχονται για να απολαύσουν το σκι.

Το C.E.B. της Κύπρου είναι νέο όχι μόνο λόγω της ίδρυσης του αλλά και για τον μέσο όρο ηλικίας των μελών της Επιτροπής, των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τα 40 χρόνια. Ο Πρόεδρος Πέτρος Μιχαήλ και η επιτροπή του με καλωσόρισαν με πολλή ευγένεια. Συνάντησα μια δυναμική ομάδα που θέλει να  μάθει και προπαντώς να κάνει πάντα το σωστό. Έχω ως απόδειξη τις πολυάριθμες ερωτήσεις που μου έκαναν στην διάρκεια του δείπνου του Σαββάτου όπου μου ζητήθηκε να εξηγήσω τα σημαντικά σημεία της μορφολογίας του Breton.

Οι σκύλοι στην Κύπρο είναι κυρίως Ιταλικής προέλευσης ισως και Σερβικής. Μετά από έντονη συζήτηση τους υπενθύμισα ότι η προέλευση του Breton είναι γαλλική και ότι θα ήταν ευχής έργο αν έρχονταν από καιρού εις καιρό να ψάξουν το αίμα στην πηγή.  Ελπίζω ότι οι κυνοτρόφοι μας όταν τους ζητηθεί να δεχτούν να δώσουν μερικά  κουταβάκια των καλύτερων προελεύσεων σε αυτό το νέο club του αξίζει υποστήριξης.

Η  Κυριακή ήταν αφιερωμένη στον 6ον εθνικό διαγωνισμό μορφολογίας. Μια εικοσαριά σκυλιά μου παρουσιάστηκαν. Το γενικό επίπεδο ήταν  εξαιρετικό με τα τυπικά κεφάλια και με το αδύνατο σημείο στο κόκαλο στα καπούλια πράγμα το οποίο τους έχω αναφέρει. Οι επικεφαλής σκύλοι κάθε κατηγορίας θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν χωρίς κανένα πρόβλημα στους δικούς μας διεθνείς διαγωνισμούς. Στο τέλος της εκδήλωσης μου παρουσίασαν  τα pedigrees των αρσενικών και θηλυκών της καλύτερης ράτσας και παρατήρησα ότι για τα σκυλιά με γαλλικό αίμα η κληρονομικότητα ήταν σχετικά πρόσφατη (γονείς και παππούδες) πράγμα το οποιο ενδυνάμωσε τις χθεσινές επεξηγήσεις.

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών μας εξήγησα την σημασία που δίνουμε στην ανίχνευση της δυσπλασίας στο Breton μας και νομιζω ότι έπεισα τους Κύπριους φίλους μου να δώσουν την ίδια σημασία. Υποσχέθηκαν να με κρατήσουν ενήμερο για την πρόοδο των εργασιών τους πάνω στο θέμα.

H Sonia, η μεταφράστρια μας η οποία είναι επίσης κριτής και σε άλλη ράτσα  η οποία ανιχνεύει την δυσπλασία  (Rottweiller) τους εξήγησε ότι ο Κυνολογικός Όμιλος της Κύπρου  αναγνωρίζει  δύο εγκεκριμένους κτηνίατρους στην Γερμανία και για να έχουν αναγνωρισμένα πιστοποιητικά πρέπει να αποταθούν σε αυτούς.

Θα συναντήσετε σίγουρα μερικά μέλη του  Club της Κύπρου στις επόμενες μεγάλες συναντήσεις στην Γαλλία διότι μου υποσχέθηκαν ότι θα μας επισκεφτούν και θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τη συντροφικότητα τους και την αφοσίωση που έχουν για το Breton μας.

Τους ευχαριστώ για την εξαιρετική διαμονή και ανυπομονώ να τους ξαναδώ.

Régis Toulet (Γαλλία) Κριτής Μορφολογίας
* Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο 98o τεύχος του γαλλικού περιοδικού l’Epagneul  Breton τo Σεπτέμβριο του 2008.
©2024 Epagneul Breton de Chypre. All Rights Reserved. Developed by OnlineTraders.eu

Search