ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το πολύ γνωστό περιοδικό κυνηγιού των χωρών πέραν του Ατλαντικού, “Gun Dog”, εξέδωσε πριν λίγο καιρό κάτω απο αυτό τον τίτλο το άρθρο απόσπασμα του οποίου ακολουθεί και που απαντούσε σε μία ερώτηση ενός αναγνώστη.

« Μπορείτε να δώσετε κάποιες πρακτικές συμβουλές για έναν απλό/κανονικό κυνηγό που δεν έχει στη διάθεση του μεγάλες εκτάσεις  προπόνησης, τη χρήση εμπορικών κυνηγετικών αντικειμένων και που δεν έχει τα μέσα να πληρώσει τα διάφορα ηλεκτρονικά μικροαντικείμενα (gadgets) τα οποία οι επαγγελματίες προπονητές αποκτούν δωρεάν και τα οποία οι διάφοροι αρθρογράφοι προσπαθούν να μας πουλήσουν; Κουράστηκα να διαβάζω διάφορες μηχανικές απαντήσεις για θεραπείες και άλλα θέματα. Δώστε μας να ροκανίσουμε κόκκαλα στα οποία έχει απομείνει λίγο κρέας αν μπορείτε.»

Η απάντηση δόθηκε απο έναν διάσημο προπονητή του οποίου οι γιοι εξασκούν το ίδιο επάγγελμα και αναλύεται σε τρείς σελίδες. Αλλά έχει δυό φορές ένα είδος «Πίνακα Νόμου» αφού πέρασε από τον πατέρα στο γιό από τον οποίο τα σκυλιά μας μπορούν να ωφεληθούν.

DAVE DUFFEY (ο πατέρας)

 •  Επιβληθείτε στο σκύλο σας. Μην του ζητάτε να κάνει κάτι με τρόπο που να καταλαβαίνει ότι έχει επιλογή να το εκτελέσει ή όχι.
 •  Να είστε σταθεροί.
 • Μη δώσετε μια διαταγή άν δεν είστε αποφασισμένος ότι πρέπει να τη σεβαστεί.
 • Να τιμωρήτε τον σκύλο σας μόνο αν καταλαβαίνει γιατι τιμωρήται.
 • Αλλα να τιμωρείτε τον σκύλο σας όταν λαμβάνει μια διαταγή και δεν σας υπακούσει.
 • Ανταμείβετε πλούσια τον σκύλο σας όταν εκτελεί σωστά τη διαταγή που έλαβε.
 • Μην κοροϊδεύετε ποτέ τον σκύλο σας.

Αυτές οι απλές και καταπληκτικές συμβουλές εξασκούνται απο τον Mike Duffey (το γιό) ο οποίος σχολιάζει περισσότερο:

 • Οι πρώτοι έξι μήνες είναι οι πιό σημαντικοί στη ζωή του σκύλου σας. Μην τους αγνοήσετε. Εάν θέλετε ο σκύλος σας να δείξει όλες τις δυνατότητες του, αυτή είναι η περίοδος που θα πρέπει να έρθει σε επαφή με πουλιά, με εκτάσεις γης, με νερό και όλα τα υπόλοιπα πράγματα τα οποία θα είναι σημαντικά για την ενήλικη ζωή του.
 • Οι επόμενοι έξι μήνες ακολουθούν κατά σειρά σημασίας τους πρώτους έξι μήνες. Η πλειοψηφία των σκύλων πρέπει να μπορεί να κυνηγήσει με ένα παραγωγικό τρόπο σε κάποιο σημείο μεταξύ την ηλικία των έξι μηνών και ενός χρόνου. Σίγουρα δεν αναφέρομαι σε καταπληκτικές παραστάσεις, αλλα θα σας δώσουν την ευκαιρία να περάσετε ωραίες στιγμές στα χωράφια βρίσκοντας, συλλαμβάνοντας και μεταφέροντας το λιγότερο μερικά πουλιά. Όταν θα φτάσουν δύο ή τριών χρονών θα πρέπει να είναι στα καλύτερα τους. Όσοι δικαιολογούν ένα σκύλο ηλικίας τεσσάρων ή πέντε χρονών ο οποίος δεν είναι σε δυνατό σημείο, κάνουν οι ίδιοι λάθος.
 • Ευχαριστηθήτε προπονώντας τον σκύλο σας παίζοντας μαζί του και βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας παίρνει την ίδια ευχαρίστηση. Αν δεν σας αρέσει να παίζετε με τον σκύλο σας θα ήταν καλύτερα να κάνετε άλλο που σας ευχαριστεί και να αγοράσετε ένα προπονημένο σκύλο ή να απευθυνθήτε σε επαγγελματία προπονητή. Όπως και να’χει αν ο σκύλος σας δεν ευχαριστιέται αυτό που του ζητάτε να κάνει τότε δεν θα μπορέσετε ποτέ να αξιοποιήσετε όλες του τις δυνατότητες.
 • Μάθετε να «διαβάζετε» τον σκύλο σας. Να είστε προσεκτικός σε αυτά που σας λέει με το βλέμμα του, με τη στάση του, με τον τρόπο με τον οποίο κρατάει το κεφάλι του, τα αυτιά του ή την ουρά του.
 • Σταματήστε να εργάζεστε πριν ο σκύλος σας χάσει το ενδιαφέρον του. Αυτό είναι συνδεδεμένο με το προηγούμενο σημείο, το «διάβασμα» του σκύλου σας. Να είστε συνοπτικοί και σύντομοι. Σταματήστε ακόμα και αν ο σκύλος σας ζητά περισσότερα.
 • Προβλέψτε την ανυπακοή ή τα λάθη και να είστε έτοιμοι να αντιδράσετε. Ο χρόνος που χωρίζει την δράση απο την αντίδραση είναι πολύ κρίσιμος για μια πετυχημένη προπόνηση και μερικές φορές αντιδρούμε αργοπορημένα.
 • Είναι τα ευαίσθητα σκυλιά τα οποία ζητούν περισσότερη ενθάρρυνση, υπομονή και χρόνο. Σε μια ιδανική κατάσταση οι προσωπικότηττες σας θα μοιάζουν. Αν δεν ταιριάζουν τότε πρέπει προσωρινά να προσαρμόσετε τη δική σας σε αυτή του σκύλου σας.
 • Μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Ξεκινήστε με το σκύλο σας και επωφεληθήτε μαζί απο το μάθημα.

Απλό και ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι;

Το άρθρο είναι του κ. P. WILLEMS, Ταμία του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Γαλλίας, από το περιοδικό του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Γαλλίας τεύχος 100, Σεπτέμβριος 2010 και η μετάφραση έγινε από την δίδα Αλεξάνδρα Κλεάνθους με την καθοδήγηση και την επιμέλεια του κ, Πέτρου Α. Μιχαήλ, Προέδρου του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Κύπρου.

©2024 Epagneul Breton de Chypre. All Rights Reserved. Developed by OnlineTraders.eu

Search