Πάθος για τους Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων: είναι αρρώστια ή θεραπεία;

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Για τους απλούς ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων τα τερρέν είναι χωρίς αμφιβολία γεμάτα τρέλα, χάος και χωρίς ενδιαφέρον αφού αυτοί ενδιαφέρονται περισσότερο, αν όχι αποκλειστικά, για τις επιτυχίες που θα έχουν στο κυνήγι θηραμάτων.
Πράγματι, αυτοί που ασχολούνται με τους αγώνες διανύουν αποστάσεις  οι οποίες μετριούνται σε ώρες και όχι σε χιλιόμετρα, ξέρουν την ώρα αναχώρησης και όχι της άφιξης, περιμένουν την σειρά τους που θα τρέξει ο προστατευόμενος τους 15 λεπτά και πολλές φορές δεν έχουν αποτέλεσμα αλλά κάποιες φορές κερδίζουν ένα βραβείο το οποίο είναι η επιβράβευση των κόπων τους.
Είναι πράγματι μια «ασθένεια» για την οποία δεν θα βρεθεί θεραπεία παρά μόνο μέσα στην συνεχή επιτυχία σε αυτούς τους αγώνες αλλά είναι ανέφικτο γιατί δεν μπορεί να καυχηθεί κάποιος ότι μπορεί να κερδίσει όλα τα κύπελα σε αυτά τα παιχνίδια.

Η προετοιμασία ενός σκύλου για αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων απαιτεί πολλές θυσίες οι οποίες είναι:
•    Να οργανωθείτε σε επαγγελματικό πλάνο, το οποίο γνωρίζετε για να βρείτε εξειδικευμένες τεχνικές εκπαίδευσης.
•    Βρείτε ένα τερρέν κοντά σας και με θήραμα.
•    Εφαρμόστε μία μέθοδο με στόχο την συχνή πρόοδο του σκύλου σας.
•    Κάντε ένα πρόγραμμα με προπονήσεις έχοντας κατά νου τις αποστάσεις και τη διαθεσιμότητα.
•    Να βλέπετε μπροστά έχοντας κατά νου ότι διάφορα μπορούν να συμβούν (βροχή, πτώση της απόδοσης του σκύλου, έλλειψη θηραμάτων κτλ..) Προσπαθούμε να αφήσουμε λιγότερα πράγματα στην τύχη, το σκεφτόμαστε στο σπίτι, στη δουλειά, κατά τη διάρκεια μίας ταινίας το βράδυ και βρίσκουμε γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις.

Με τον καιρό, όταν οι μέρες γίνονται πιό μικρές, ξεχνάμε αυτά τα μικρά κακά, τα οποία είναι σωματικά, ψυχολογικά, οικογενειακά, επαγγελματικά, δεν έχουν πια χώρο και φεύγουν. Αυτό που μένει στο μυαλό μας είναι οι στιγμές που περάσαμε στο τερρέν με το σκύλος μας, μια εκπληκτική φέρμα που μας χάρισε ή η νίκη που πήραμε μαζί του στον αγώνα.

Αυτές τις συναρπαστικές μέρες ακολουθεί η μία την άλλη όλο και πιό γρήγορα και τίποτα άλλο δεν υπάρχει.

Φυσικά οι μέρες επιτυχίας είναι πολύ λιγότερες από τις μέρες της επιτυχίας οι οποίες είναι η αποθέωση: μια τεράστια αίσθηση ευτυχίας, πληρότητας, επιτυχίας, που τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει ή να συγκριθεί μαζί της, μας διακατέχει.
Οι αποτυχίες που περάσαμε, στα μάτια μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά αδικία, κακή τύχη, λάθος καθοδήγηση….

Ο χρόνος της αξιολόγησης είναι ένα θετικό γεγονός, οι απογοητεύσεις αντικαθίστανται από σχεδιασμούς για καλύτερη απόδοση στο μέλλον. Είναι ένα πραγματικό πρόγραμμα για τους μήνες που ακολουθούν (καλυτέρευση παρουσίασης, οι αθλητικές ικανότητες του σκύλου και του αφεντικού, βελτίωση της σοφίας σε τέτοιου είδους προπονήσεις και αγώνες κ.τ.λ) Και γιατί να μην σκεφτείτε να κρατάτε σημειώσεις, βρείτε τον αγωνομάχο που θα έχει όλες τις ιδιότητες ενός πρωταθλητή, ξεχνώντας ταυτόχρονα ότι ο τέλειος σκύλος δεν υπάρχει.

Όταν βρούμε τον αγωνομάχο τότε:
-    ο αριθμός των κομματιών θηραμάτων που θα βάλουμε στην τσάντα μας κατά την κυνηγετική περίοδο δεν έχει σημασία.
-    η επιτυχία στην κυνηγετική εξόρμηση δεν είναι πλέον προτεραιότητα.
-    η θέση του πόστου σε κυνηγετική εξόρμηση δεν σας ενθουσιάζει πλέον.
-    Η εργασία και η συνεργασία με το σκύλο σας είναι αυτό που σας ενθουσιάζει ακόμη.

Να ξέρετε πως όταν έχετε στα χέρα σας ένα αγωνομάχο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνετε και τα επόμενα βήματα, γιατί τa field - trials είναι μόνο ευχαρίστηση.

Το άρθρο είναι του κ. Alain Lancien, Μέλος του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Γαλλίας, από το περιοδικό του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Γαλλίας τεύχος 99 Μάρτιος 2009 και η μετάφραση έγινε από την δίδα Αλεξάνδρα Κλεάνθους με την καθοδήγηση και την επιμέλεια του κ. Πέτρου Α. Μιχαήλ, Προέδρου του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Κύπρου.

©2024 Epagneul Breton de Chypre. All Rights Reserved. Developed by OnlineTraders.eu

Search