ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για τον σκύλο

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Δρ. Μαριάννα Γεωργίου, Κτηνίατρος

ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΛΟΓΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ

Αν η αιμορραγία είναι σοβαρή και συνεχίζεται για πολλή ώρα, ο σκύλος μπορεί να χάσει αρκετό αίμα και να πάθει shock.

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να σταματήσετε την αιμορραγία ή τουλάχιστον να την ελέγξετε μέχρι να μεταφέρετε τον σκύλο στον κτηνίατρο.

*   Δέστε το στόμα του σκύλου, γιατί ακόμα και ο πιο ήρεμος σκύλος όταν είναι τραυματισμένος μπορεί να δαγκώσει.

*   Ακολουθείστε τις πιο κάτω τεχνικές για να σταματήσετε την αιμορραγία

1η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ: Τοποθετείστε γάζα ή κάποιο καθαρό ύφασμα ή αν δεν έχετε τίποτα από αυτά, το χέρι σας, πάνω στο σημείο του τραύματος και πιέστε σταθερά, χωρίς να το μετακινείτε. Αν η γάζα διαβραχεί με αίμα λόγω της συνεχιζόμενης αιμορραγίας, δεν θα την αντικαταστήσετε, αλλά τοποθετείτε και 2η γάζα από πάνω και συνεχίζετε να πιέζετε. Οι γάζες αφαιρούνται 12-24 ώρες μετά την παύση σοβαρής αιμορραγίας.

2η ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ, για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας του αίματος προς την περιοχή του τραύματος. Πρόκειται για εφαρμογή πίεσης σε μεγάλες επιφανειακές αρτηρίες που βρίσκονται μεταξύ του τραύματος και της καρδιάς. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περίπτωση που η 1η μέθοδος αποτύχει. Σε αιμορραγίες του μπροστινού ποδιού εφαρμόζεται πίεση στην βραχιόνια αρτηρία και σε αιμορραγίες του πισινού ποδιού στην μηριαία αρτηρία.

3η ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΔΕΣΗ ΜΕ ΛΩΡΙΔΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: Η χρήση της μεθόδου αυτής δεν συνίσταται, εκτός αν η αιμορραγία είναι τόσο σοβαρή ώστε να απειλείται η ζωή του σκύλου και δεν περιορίζεται με τις προηγούμενες μεθόδους. Η ελαστική ταινία ή επίδεσμος αποκλείει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί όμως θρομβώσεις και μόνιμες νευροαγγειακές βλάβες που μπορει να οδηγήσουν ακόμα και στη νέκρωση του άκρου και στην ανάγκη ακρωτηριασμού του. Για αποφυγή των νεκρώσεων, κάθε 10 λεπτά χαλαρώνετε τον επίδεσμο για 1-2 λεπτά και μετά ξαναεφαρμόστε.

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ

Η δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά αποτελεί την πιο συχνή δηλητηρίαση των σκύλων. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν κυνηγετικούς σκύλους κατά την περίοδο του κυνηγίου. Τα οργανοφωσφορικά είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των παρασίτων των σκύλων (τσιμπούρια, ψύλλοι) και των παρασίτων διαφόρων καλλιεργειών. Η δηλητηρίαση προκαλείται είτε μετά από πρόσληψη της ουσίας από το στόμα, είτε μετά από απορρόφηση της από το δέρμα με τα φαρμακευτικά μπάνια για εκτοπαράσιτα, όταν χρησιμοποιείται πυκνότερο διάλυμα από το προτεινόμενο.

Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ποικίλει από λίγα λεπτά μέχρι και μια ώρα, ανάλογα με την ποσότητα του δηλητηρίου που προσλήφθηκε.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

-   υπερδιέγερση

-   μυϊκός τρόμος, («τρέμει»)

-   αταξία, χάνει την ισορροπία του

-   κατάπτωση, ξαπλώνει στο έδαφος

-   σπασμοί, δυσκαμψία των ποδιών

-   βραδυκαρδία (αργός καρδιακός ρυθμός)

-   δύσπνοια

-   σιαλόρροια (τρέχουν σάλια από το στόμα)

-   συστολή της κόρης του οφθαλμού

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

1ο  Προκαλέστε αμέσως εμετό, αν η πρόσληψη του δηλητηρίου έγινε από το στόμα. Δεν πρεπει να προκαλέσετε εμετό αν έχουν περάσει πάνω από 3 ώρες ή αν ο σκύλος δεν έχει επαφή με το περιβάλλον ή βρίσκεται σε κώμα.

ή

Κάνετε αμέσως μπάνιο με ζεστό νερό και σαπούνι, αν η πρόσληψη έγινε μετά από    απορρόφηση από το δέρμα.

Τρόποι για να προκαλέσετε εμετό:

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ:

-   με ενδομυϊκή ένεση απομορφίνης, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

-   εμετικό χάπι

-   σιρόπι ιπεκουάνας (1-2,5 ml / kg σωματικού βάρους, ανώτερη δόση 15ml, από το στόμα)

-   με αλατόνερο ( 1 κουταλιά σούπας αλάτι σε 1 ποτήρι νερό) αν δεν έχετε κάποιο από τα πιο πάνω φάρμακα

2ο  Χορηγήστε το αντίδοτο, ατροπίνη (ενέσιμη), σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

3ο  Μεταφέρετε τον σκύλο το ταχύτερο δυνατό σε κάποια κτηνιατρική κλινική!!!

ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΦΙΔΙ

Συνήθως τα δαγκώματα γίνονται στο κεφάλι ή στα πόδια. Η μορφή και η βαρύτητα της κατάστασης εξαρτάται από την ποσότητα του δηλητηρίου, το είδος του φιδιού και το σημείο του δαγκώματος. Το δάγκωμα από φίνα περιέχει 5 έως 50 mg δηλητηρίου (το αντίστοιχο της κόμπρας 40 έως 50 mg). Μετά από τα γεύματα και μετά την αλλαγή του δέρματος του, το φίδι παράγει πιο δυνατό δηλητήριο. Με την επίδραση του δηλητηρίου παράγεται στον οργανισμό τεράστια ποσότητα ισταμίνης, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

*   Τη στιγμή του δαγκώματος ο σκύλος πονάει, βγάζει κραυγές, τραβιέται πίσω και έχει τρομαγμένο βλέμμα.

*   Στο σημείο του δαγκώματος, κατά τα πρώτα 20 λεπτά υπάρχει οίδημα (πρήξιμο), υπεραιμία (η περιοχή μελανιάζει) και πόνος.

*   Στο σημείο του δαγκώματος διακρίνονται τα σημάδια από τα δόντια του φιδιού (δύο μικρές τρύπες μεγέθους φακής).

*   Το ζώο μπορεί να κάνει εμετό, διάρροια και να παρουσιάσει ταχυκαρδία και ταχύπνοια.

*   Ανάλογα με το είδος του φιδιού και την ευαισθησία του κάθε οργανισμού στο συγκεκριμένο δηλητήριο, η γενική εικόνα του ζώου μπορεί να επιδεινωθεί και να εμφανιστούν σπασμοί, παράλυση, κώμα, άπνοια, ακόμη και θάνατος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Επικοινωνήστε άμεσα με κάποιο κτηνίατρο και:

*   Ακινητοποιήστε όσο γίνεται το σκύλο. Κάθε κίνηση βοηθά την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό. Μην αφήσετε το ζώο να περπατήσει μόνο του.

*   Αν έχετε δει το φίδι, αυτό βοηθάει τον κτηνίατρο να εκτιμήσει αν πρόκειται για δηλητηριώδες ή όχι.

*   Μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε ή να σκοτώσετε το φίδι!!! Υπάρχει κίνδυνος για την ζωή σας.

*   Κάνετε ενδομυϊκή ένεση κορτιζόνης, για να αντιμετωπίσετε το αλλεργικό σοκ.

*   Αν το δάγκωμα βρίσκεται σε κάποιο πόδι, τοποθετήστε το σκύλο έτσι ώστε το δάγκωμα να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της καρδιάς.

*   Κάντε σφικτή επίδεση με επίδεσμο ή με ότι έχετε, ακόμη και ζώνη παντελονιού, ανάμεσα στο σημείο του δαγκώματος και στην καρδιά του ζώου. Αν το δάγκωμα είναι στο πόδι, θα κάνετε την επίδεση στην άρθρωση που βρίσκεται πιο πάνω από το δάγκωμα και προς την καρδία. Η επίδεση μπορεί να παραμείνει μέχρι 2 ώρες. Αν το χρώμα του ποδιού γίνει σκούρο, χαλαρώστε τον επίδεσμο.

*   Ακινητοποιήστε το πόδι με νάρθηκα (ακόμη και πρόχειρο).

*   Μην προσπαθήσετε να ρουφήξετε με το στόμα το δηλητήριο από την πληγή. Κινδυνεύετε εσείς.

*   Μπορείτε να χαράξετε προσεκτικά με ξυραφάκι ή μαχαίρι πάνω στο οίδημα και μετά να πλύνετε την πληγή με βάμμα ιωδίου ή αμμωνία

*   ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ  ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΥ ΟΡΟΥ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ!

ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΣ  ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ

Ο μετατραυματικός πνευμοθώρακας προκαλείται από είσοδο αέρα στην κοιλότητα του θώρακα, μεταξύ των πνευμόνων και του θωρακικού τοιχώματος. H παρουσία αέρα στον θώρακα εμποδίζει την αναπνευστική λειτουργία και η κατάσταση αυτή απειλεί άμεσα τη ζωή του ζώου.

Ο αέρας συνήθως προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, μετά από διαμπερή τραύματα του θωρακικού τοιχώματος ή του κοιλιακού τοιχώματος, με συνυπάρχουσα ρήξη του διαφράγματος, οπότε μιλάμε για ανοικτό πνευμοθώρακα. Ή μπορεί να προέρχεται από ρήξη των πνευμόνων, των βρόγχων, της τραχείας ή του οισοφάγου, οπότε μιλάμε για κλειστό πνευμοθώρακα.

Αίτια: πυροβολισμός με σκάγια κατά το κυνήγι, τροχαία ατυχήματα, κατάγματα των πλευρών του θώρακα, δαγκώματα από άλλο ζώο στην περιοχή του θώρακα, τραυματισμός από αιχμηρό αντικείμενο στον θώρακα, ξένο σώμα (π.χ. κόκκαλο) που προκαλεί ρήξη του οισοφάγου  κ.α.

Κλινική εικόνα:

-   Αιφνίδια εμφάνιση διαφόρων βαθμών δύσπνοιας.

-   Ενδείξεις του τραυματισμού (κακώσεις του θωρακικού τοιχώματος, όπως αιματώματα, μεγάλες πληγές  και κατάγματα πλευρών).

-   Γρήγορες και επιφανειακές αναπνοές, λόγω της προσπάθειας του ζώου να αντισταθμίσει την αναπνευστική του δυσχέρεια.

-   Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουμε κυάνωση των βλεννογόνων (η γλώσσα, τα ούλα, ο επιπεφυκότας, χάνουν το ροδαλό τους χρώμα και  γίνονται ¨μπλε¨).

-   Σε πνευμοθώρακα από δάγκωμα,  το δόντι μπορεί να σκίσει τον υπεζωκότα, τους μύες του θώρακα και τον πνεύμονα, χωρίς να κάνει πληγή στο δέρμα. Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται στο σημείο του δαγκώματος υποδόριο εμφύσημα, δηλαδή ένα φούσκωμα λόγω της διαφυγής αέρα από τον θώρακα, κάτω από το δέρμα.

Αντιμετώπιση:

-   Αν υπάρχει κάποιο εμφανές βαθύ τραύμα του θωρακικού ή του κοιλιακού τοιχώματος θα πρέπει να το καλύψετε, ώστε να αποτρέψετε την είσοδο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον στην θωρακική κοιλότητα. Για να καλύψετε ένα τέτοιο τραύμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά και πρακτικά μέσα, όπως ένα κομμάτι ύφασμα, ένα αδιάβροχο ή ακόμα μια νάιλον διαφανή μεμβράνη οικιακής χρήσης.

Προσκομίστε το ζώο το ταχύτερο δυνατό σε κτηνιατρική κλινική!

Το φαρμακείο  του σκύλου

Για να μπορείτε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες στο σκύλο σας, καλό θα είναι να προμηθευτείτε ένα φαρμακείο που θα περιλαμβάνει τα εξής απαραίτητα: ψαλίδι, τσιρότο, θερμόμετρο, μία αλοιφή με βάση την κορτιζόνη, μια αντιβιοτική αλοιφή, ενέσιμη ατροπίνη, εμετικά χάπια ή ενέσιμες αμπούλες, ενέσιμη κορτιζόνη, ένα αντισηπτικό διάλυμα,  ελαστικούς επιδέσμους, σύριγγες, βαμβάκι και γάζες.

Αξέχαστες στιγμές

©2024 Epagneul Breton de Chypre. All Rights Reserved. Developed by OnlineTraders.eu

Search